Regeling aftrek studiekosten gaat misschien veranderen
(gebruik de aftrek dit jaar nog optimaal!)

Zoals je waarschijnlijk weet zijn er bepaalde regelingen om kosten die je maakt om een opleiding te volgen in mindering te brengen op je inkomen. (mag je aftrekken van de belasting)

Er zijn op dit moment de volgende tegemoetkomingen in de studiekosten:

 1. Als zelfstandige (bedrijf of zzp’er) trek je de studiekosten af als onkosten.
  Dat wil zeggen dat je aan het eind van het jaar over het lesgeld een bedrag van 36% tot 52% terugkrijgt c.q. minder belasting hoeft te betalen. (Deze regeling blijft gewoon zoals het was)
 2. Je werkgever mag de opleiding als ‘netto vergoeding’ uitkeren.
 3. Daarnaast hanteren veel werkgevers een jaarlijks scholingsbudget die je mag (moet!) gebruiken voor een opleiding of cursus.
 4. Als particulier kan je het lesgeld onder bepaalde omstandigheden op je aangifte in mindering brengen als studiekosten. Ook dat levert een besparing op van 34% tot 52%.

Wat gaat er veranderen:

 • Alles blijft hetzelfde behalve de laatste regeling, de persoonlijke aftrek als particulier die geen eigen praktijk of bedrijf heeft of zzp’er is.
 • Het als particulier aftrekken van scholingskosten wordt beperkt of zelfs wordt afgeschaft.
  (dit is door de PvdA geregeld en de uitvoering is doorgeschoven naar het nog te vormen kabinet)
 • De geplande ingangsdatum is januari 2018.
  (dus alles wat geboekt en voldaan is in 2017 is ook al particulier gewoon aftrekbaar)
 • Voor de zekerheid er bij: de aftrek als zelfstandige / zzp’er en de vergoeding door de werkgever blijft zoals deze altijd was.

Ons advies in de vorm van 2 oplossingen:

 • A) Zorg dat je de studiekosten in 2017 voldoet.
  (dat kan je dan gewoon van de belasting aftrekken in de aangifte)
 • B) Breng de studiekosten in mindering op je winst als zelfstandige / zzp’er.
  (deze manier van aftrek blijft gewoon bestaan)

Noot:

 • Dit betekent ook dat het interessant is om te zorgen dat je als zelfstandige / zzp’er te boek staat op het moment dat je een opleiding gaat betalen.
 • Nederlof Centrum kan de factuur van de opleiding uiteraard op naam zetten van je bedrijf, ook als je dit vergeten was bij de aanmelding.

Extra advies:

 • Als je de studiekosten wilt aftrekken als particulier (niet als bedrijf / zzp’er) kan het dus interessant zijn de opleiding nog in 2017 te starten en/of te betalen!

Hier op de site meer informatie over de aftrek van studiekosten klik.

 

Categorieën

Verlichting – een prachtig bijproduct van elke opleiding

Verlichting Het begrip verlichting speelt al heel lang een grote rol in ons leven. Eerst prive, al meer dan 15 jaar voordat Nederlof Centrum ontstond. Daarna bij onze beweegredenen om Nederlof Centrum te beginnen 30 jaar geleden en nog steeds als motivatie voor het...

Website aangepast

Onze website is de laatste twee weken aangepast. Wat begon als een kleine aanpassing is uiteindelijk qua indeling en uiterlijk een stuk efficiënter geworden. Het topmenu is vervallen en geïntegreerd in het hoofdmenu. Als je iets zoekt: de hoofdmenu structuur is...

Nieuwsbrief mei 2020 – we gaan weer open

Nieuwsbrief mei 2020 Vanaf 1 juni fysiek open Hoe werkt dat, weer open Extra cursuszaal Waar is nog plek We gaan weer fysiek open Nederlof Centrum is de laatste maanden open gebleven, maar het was beperkt tot administratie, vragen, webinars verzorgen, lesdata plannen...