Auto-immuunziektes behandeld met varkensparasieten

AMSTERDAM – Parasieten-eieren uit varkenspoep kunnen mogelijk helpen bij het behandelen van auto-immuunziektes zoals de ziekte van Crohn en reuma.

Het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Coronado Biosciences Inc. is bezig een nieuwe behandelingsmethode te ontwikkelen voor auto-immuunziektes, meldt persbureau Reuters.

Patiënten zijn mogelijk gebaat bij het innemen van minuscule parasieten-eieren, die worden gewonnen uit de poep van varkens. Het onderzoek zou ook meer inzicht moeten geven in het ontstaan van auto-immuunziektes.
Zweepwormen
In een varken groeien de eieren uit tot volwassen zweepwormen, die zich ter plaatse voortplanten. Het varken heeft daar geen last van.
Binnen in mensen overleven de eieren echter krap twee weken. In die tijd lijken ze het immuunsysteem van de patiënt te veranderen. De parasieten zouden ervoor zorgen dat het afweersysteem stopt met het aanvallen van organen in het lichaam. De behandeling wordt getest op proefpersonen.

Hygiënehypothese

De behandeling is gebaseerd op de hygiënehypothese. Deze moet verklaren waarom er in ontwikkelde landen zoveel meer mensen last hebben van auto-immuunziektes dan in ontwikkelingslanden.
Mensen in rijke landen zouden volgens de hypothese te schoon leven. Kinderen worden minder blootgesteld aan ziekteverwekkers, zoals parasieten. Hierdoor gaat afweersysteem bij sommigen het eigen lichaam aanvallen.

Aanvulling:
Wat is dit artikel niet staat (wel in origineel van Reuters) De eerste testen bij mensen met Multiple Sclerose zijn veelbelovend!

Categorieën

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...