Bredere kijk op therapeuten organisaties

Bredere kijk op therapeuten organisaties

Nederlof Centrum richt zich nu, qua accreditatie van opleidingen en mogelijkheden voor studenten om zich na een opleiding aan te sluiten bij een beroepsorganisatie, wat meer op de C.A.T. en wat minder op alleen de B.A.T.C.

Redenen

 • In de eerste plaats is de BATC steeds duurder geworden (voor de aangesloten therapeut).
 • Daarnaast is het voor zowel de student als voor Nederlof Centrum lastig geworden om te voorspellen wat de koers van de BATC in de toekomst is. De samenwerking tussen de BATC en het accreditatie instituut KTNO is namelijk (voor ons geheel onverwacht) beëindigd. Dit betekent dat wij, als opleiders, de student niet de door ons gewenste 100% zekerheid kunnen verstrekken over aansluiting in de toekomst.
 • De C.A.T. is op dit moment wat stabieler hierin en geeft zowel de student als ons meer zekerheid. De normen zijn nagenoeg identiek. (Noot: zie update onderaan)

Waarom

 • KTNO en BATC hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de nieuw geïntroduceerde mogelijkheden en plichten van het KTNO (zie ook onze mening daarover hierna).
 • Er is ook een verschil van inzicht over de kwaliteitscriteria; de BATC vindt een geheel digitale opleiding (dus zonder praktijk lessen) voor een opleiding voor een therapeutisch beroep, zoals massage, coaching of healing, niet acceptabel. KTNO geeft daar helaas wel accreditatie voor af.

Onze mening

Het KTNO heeft najaar 2019 een groot aantal veranderingen doorgevoerd. Wat ons betreft veranderingen waar we niet blij mee zijn. 

 • Klachtenrecht en kwaliteitsbewaking is iets wat we volledig ondersteunen, maar het lijkt er op dat beide hier gebruikt worden om elke student van elke opleiding en cursus in de database van het KTNO op te nemen en te behandelen als potentiële toekomstige cliënt.
 • De privacy maar ook vrijheid van de student wordt wat ons betreft ernstig aangetast; Nederlof Centrum heeft als visie dat de student ten allen tijde vrij moet zijn en blijven. Tijdens en na een opleiding moet (mag) er wat ons betreft geen enkele verplichting zijn zoals verplichte na- of bijscholing, externe registers of verplichte jaarlijkse verslaggeving over student, onderwijsinstituut of opleiding. Een (therapeuten) beroepsorganisatie kan dat soort verplichtingen uiteraard wel opleggen, maar een accreditatie instituut is exact daarvoor; accrediteren en zou niet op de stoel van een (therapeuten) beroepsorganisatie moeten gaan zitten.
 • Dat de opleiders verplicht zouden zijn elke student extern te registeren (bij het KTNO) gaat ons een stap te ver. Buiten allerlei praktische (privacy) bezwaren druist het in tegen ons gevoel en onze manier van werken.
 • Een geheel digitale of schriftelijk thuisstudie voor een lichaamsgerichte of psychosociale therapie is een ontwikkeling die we ook niet toejuichen, maar was tot op heden geen reden van directe zorg.

Wat betekent dit

 • Dat de BATC per 1 oktober 2019 geen nieuwe erkenningen meer afgeeft via de KTNO. De erkenningen die BATC in het verleden heeft gedaan, hebben daardoor bij het KTNO de status ‘verlopen’ gekregen.
 • Historische data van erkenningen zal bij het KTNO zichtbaar blijven voor bezoekers van de website van het KTNO, vooral omdat hier rechten aan kunnen worden ontleend door therapeuten.
 • De erkenning van de BATC voor reeds geaccrediteerde opleidingen zal gezien onze jarenlange relatie gewoon gecontinueerd zal worden (dat is door hen bevestigd).
 • Nederlof Centrum zal in overleg met de BATC gaan kijken hoe accreditatie in de toekomst zal gaan.
 • KTNO blijft voorlopig nog in de informatie van de opleidingen staan omdat:
  – zij de accreditatie van onze opleidingen hebben verstrekt.
  – deze niet alleen de BATC betreft maar ook een aantal andere organisaties, waaronder de CAT.
  – zij ook accrediteren voor andere organsiaties, vooral als bij- en nascholing voor therapeuten.

Wil je aansluiten bij het C.A.T.

Dit is een makkelijk thema; accreditatie was er al voor de beroepsopleidingen, dus er verandert wat dat betreft feitelijk niets. De accreditatie van het CAT betreft:

 • Paramedisch traject Auratouch healing opleiding
 • Paramedisch traject Meditatieleraar
 • Paramedisch traject RP Reiki Practitioner
 • Paramedisch traject RM Reiki Master
 • Biologika Master

Certificering

 • Het certificaat Paramedisch natuurgeneeskundige / therapeut wordt momenteel nog gewoon door Nederlof Centrum verstrekt als je voldoet aan de eisen van zowel de CAT als de BATC. Dat geeft je de vrijheid om zelf te kiezen.
 • In de toekomst gaan we certificaten verstrekken waar op staat voor welke beroepsorganisatie(s) deze geldig is.

Tot slot

 • We hopen dat KTNO en de BATC er onderling uit komen.
 • Ook hopen we dat het KTNO de recente veranderingen in hun werkwijze als omschreven bij ‘onze mening’ terugdraait.
 • Onze opleidingen zijn bij het KTNO geaccrediteerd voor nog 2 jaar. Als het KTNO de ingeslagen koers besluit vast te houden zullen we deze 2 jaar gebruiken om de accreditatie op een andere manier te regelen.
 • Onze favoriete organisaties waar we de accreditatie aanvragen voor indienen blijven gewoon de CAT en BATC.

Update (18-10-2019)

Er is overleg geweest tussen de CAT en Nederlof Centrum en de accreditatie voor bovenstaande opleidingen voor CAT-collectief loopt, ook voor de toekomst, gewoon door. Deze opleidingen zijn geaccrediteerd voor register 3.

Er is overleg geweest met de BATC: alle bestaande accreditaties lopen gewoon door.

Nieuwsbrief Mei reiki 1 kinderen & meditatie cursus

Reiki 1 voor kinderen   25 & 26 juni Één keer per jaar geven wij een Reiki cursus voor de kinderen! Op 25 en 26 juni is het alweer bijna zo ver. Waarom zou een kind de reiki cursus willen volgen?Kinderen ervaren een wereld vol prikkels, van televisie tot...
Meditatieleraar opleiding

Meditatie cursus 18-19 juni 2022

Het Nederlofcentrum organiseert op 18 en 19 juni weer een 2 daagse meditatie cursus. Laat je meenemen en inspireren door onze ervaren docente van het Nederlofcentrum Margreet Gabel-Marcus. Mediteren iets zweverigs? Zeker niet! Het brengt je met beide benen op de...

Nieuwsbrief april 2022

                              Onze vernieuwde website is per vandaag live!!            Aromatherapie cursus  Een natuurlijke behandelmethode waarbij oliën van bloemen en planten worden gebruikt. Aroma's als heling voor lichaam en geest Wil je kennis opdoen van...

Meditatie zweverig tijdverlies, Steven Laureys

Meditatie, zweverig tijdverlies? Werkt meditatie en kunnen we het gebruiken op het werk en voor onszelf of is het zweverig tijdverlies? Ik bespreek hier het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van meditatie op de hersenen (onder meer onze studie met...

Aromatherapie

Cursus Aromatherapie is een therapievorm die zelfstandig maar ook naast Reiki, healing en vele andere werkvormen zijn plaats gevonden heeft. Aroma's als heling voor lichaam en geest. De cursus is op 3 mei, met uitgebreide syllabus. Het wordt onderwezen door Sonja...

Verlichting – een prachtig bijproduct van elke opleiding

Verlichting Het begrip verlichting speelt al heel lang een grote rol in ons leven. Eerst prive, al meer dan 15 jaar voordat Nederlof Centrum ontstond. Daarna bij onze beweegredenen om Nederlof Centrum te beginnen 30 jaar geleden en nog steeds als motivatie voor het...

De Natuurwetten van Overvloed voor Geld, Kracht en Liefde

Natuurwetten overvloed - geld kracht liefde Podcast en Youtube uitzending DE NATUURWETTEN VAN OVERVLOED VOOR GELD, KRACHT EN LIEFDE MET SUNNY NEDERLOF "Geld, kracht en liefde zijn verschillende manifestaties van dezelfde energie."- Sunny Nederlof - Pieter Wijtenburg,...

Ontspanningsmeditatie voor deze vreemde tijden – Lockdown meditatie

Lockdown relaxation meditatie Lieve student, oud student van Nederlof Centrum en alle geïnteresseerden, We merken dat velen dit als een vreemde tijd ervaren. Afhankelijk van het land waar je verblijft zit je in een strakke of losse lockdown, ben je beperkt in je...

Complementaire therapie in de praktijk – onderzoek

Complementaire therapie in de praktijk - onderzoek Een onderzoek op basis van meerdere methodes van healing, verschillende bevolkingsgroepen, gezondheidsproblemen en wel of geen eerdere ervaring met healing. Artikel door: Emmylou Rahtz Intro: Engels Taal artikel...

Aangesloten bij GRO register opleidingen

Per 09-07-2021 is Nederlof Centrum aangesloten bij GRO GAT Register Opleidingen. Accreditaties De opleidingen zelf zullen tussen nu en eind dit jaar ingediend worden en in het register komen als geaccrediteerde opleidingen.  

Mondkapjes en Hypercapnie

Mondkapjes en hypercapnie Er is onderzoek gedaan naar de effecten van mondkapjes en de toename van CO2 in het bloed. Hierbij een interessant artikel daarover. Gepubliceerd augustus 2020. Klik hier

Binnenkort start… leuk en zinvol werken aan gezondheid en immuunsysteem

Binnenkort start... leuk en zinvol werken aan gezondheid en immuunsysteem Binnenkort start: Aromatherapie cursus Voedingsmodule Beide lenen zich bij uitstek voor het toepassen van natuurlijke producten als medicijn, een gezonde levensstijl en zijn daarmee geheel van...

Pin It on Pinterest