AMSTERDAM – Het zien van gewelddadige beelden zorgt voor veranderingen in het brein.

Dat schrijven Nederlandse onderzoekers van verschillende universiteiten vandaag in Science.
Het is al langer bekend dat stressmomenten, zoals het plotseling opdoemen van een auto bij het oversteken of het zien van gewelddadige films, het lichaam in een stresstoestand doet schieten.

In deze toestand zijn onze zintuigen scherper en kunnen we sneller reageren. Het is zodoende een beschermingmechanisme tegen gevaar. Van de reactie van het brein was tot dusver nog weinig bekend.
In het onderzoek kregen vrijwilligers beelden te zien van dan wel een gewelddadige, dan wel een neutrale film. Met behulp van een speciale MRI-techniek volgden de onderzoekers vervolgens de hersenactiviteit.

Activiteit

Het bleek dat sommige delen van de hersenen van de personen die naar de actiefilm keken een verhoogde activiteit lieten zien, die niet terug was te zien bij diegene die naar de vredige film keken. De geactiveerde delen waren vooral betrokken bij oplettendheid, alertheid en bij het stresshormoonsysteem. Ook was er bij de actiefilmkijkers een verhoogde connectiviteit tussen de verschillende gebieden zichtbaar.
Gezamenlijk betekent het dat het zien van een actiefilm in het brein dezelfde effecten tot gevolg heeft als ‘echt’ gevaar. Of dat verdere gevolgen heeft is niet onderzocht.

Categorieën

Verlichting – een prachtig bijproduct van elke opleiding

Verlichting Het begrip verlichting speelt al heel lang een grote rol in ons leven. Eerst prive, al meer dan 15 jaar voordat Nederlof Centrum ontstond. Daarna bij onze beweegredenen om Nederlof Centrum te beginnen 30 jaar geleden en nog steeds als motivatie voor het...

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...