Mensen met depressieve klachten kunnen hier wat aan doen door een zelfhulpboek te lezen of een onlinecursus te volgen.

Volgens het fonds Psychische Gezondheid is dat een laagdrempelige manier om depressieve klachten de baas te worden en is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Toch heeft maar 18 procent van de Nederlanders vertrouwen in deze methode.
Dat blijkt uit een onderzoek van het fonds onder iets meer dan 1000 Nederlanders naar misverstanden over depressie, naar aanleiding van World Mental Health Day op 10 oktober. Jaarlijks krijgt 5 procent van de bevolking in Nederland een depressie.

Depressies veroorzaken 8 procent van het ziekteverzuim. Depressie is daarmee de grootste oorzaak van ziekmeldingen onder de Nederlandse beroepsbevolking.
Jaarlijks zijn depressies goed voor een economische schadepost van 1,5 miljard euro. Dat komt deels door het ziekteverzuim en deels door kosten in de gezondheidszorg, zo becijferde het Trimbos instituut vorig jaar.

Onderschatting
Uit het onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid blijkt dat Nederlanders denken dat depressie vaker voorkomt dan in werkelijkheid het geval is (18 tegenover 5 procent) en dat de kansen op herstel zonder behandeling worden onderschat.
De helft van de depressies is na 3 maanden weer over, of de patiënt hier nou voor behandeld wordt of niet. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat mensen denken dat een depressie met behandeling na een maand of 10 voorbij is en zonder behandeling na 20 maanden.
Wel is het zo dat depressies regelmatig terugkomen. Hoe vaker iemand een depressie heeft gehad, des te groter wordt de kans dat hij of zij weer depressief wordt. Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen denken dat mensen niet genezen van een depressie, terwijl de mogelijke terugval in werkelijkheid een groter probleem is.

Mogelijkheden
Volgens het Fonds Psychische Gezondheid overschatten veel mensen de mogelijkheden die een behandeling biedt en onderschatten ze dan weer hun eigen mogelijkheden, zoals het lezen van een zelfhulpboek.
Indien nodig is het natuurlijk wel de bedoeling dat mensen professionele hulp zoeken en zich laten behandelen, benadrukt het fonds.

Noot:
Het is wel een heel leuke wending. Na jaren waarin de zelfhelp boeken en cursussen, van Reiki tot Zen en diverse cursussen op dit gebied met enige scepsis werden bekeken, nu een heel andere visie op dat wat velen al ondervonden hebben; zelfhelp ofwel een je kracht weer oppakken om zelf weer aan het stuur te staan helpt!

Categorieën

Verlichting – een prachtig bijproduct van elke opleiding

Verlichting Het begrip verlichting speelt al heel lang een grote rol in ons leven. Eerst prive, al meer dan 15 jaar voordat Nederlof Centrum ontstond. Daarna bij onze beweegredenen om Nederlof Centrum te beginnen 30 jaar geleden en nog steeds als motivatie voor het...

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...