In bijna alle tandpasta’s zit fluoride, meestal zo’n 1000-1500 deeltjes per miljoen. Ondanks allerlei uitspraken van de overheid en van tandheelkundigen dat dat alleen maar gunstig is, zijn er honderden studies waarin fluoride in verband wordt gebracht met aangeboren afwijkingen, hersenbeschadiging, botkanker, ontkalking en – ironisch genoeg – tandbederf.
In feite is fluoride een gif voor het lichaam. In een gemiddelde tube tandpasta zit genoeg fluoride om een klein kind te doden wanneer het de tandpasta zou opeten. In de Verenigde Staten zitten er tegenwoordig stickers op de tubes die waarschuwen tegen fluoride. In Nederland nog niet. Zelfs in zogenaamde ‘natuurlijke’ tandpasta’s zit vaak fluoride.
Een oplossing kan zijn: je eigen tandpasta maken. Hoe? Meng een kopje zuiveringszout (een licht schuurmiddel en bacterie dodend) met een derde kopje zout. Voeg daar drie theelepels glycerine aan toe (verkrijgbaar bij apotheek en drogist) en maak daar met water een dik papje van. Met een paar druppels pepermuntolie kunt u er een smaakje aan geven.
Bron: Medisch Dossier, jaargang 8, nummer 6. Medisch Dossier is een nieuwsbrief over gezondheid, een uitgave van Ode. Meer informatie: telefoon 010 4360 995, md@ode.nl, www.medischdossier.org.

Categorieën

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...