Gefrituurd eten is niet altijd slecht.

Velen denken van wel, maar gefrituurd eten blijkt niet slecht te zijn voor hart- en bloedvaten.

Hierbij gaan de onderzoekers er (voorlopig) wel vanuit dat je olijf- of zonnebloemolie gebruikt voor het frituren. Dat schrijven Spaanse, Duitse en Franse onderzoekers in het vakblad British Medical Journal.

De onderzoekers volgden ruim 40.000 gezonde Spanjaarden tussen 29 en 69 jaar gedurende 12 jaar. Tijdens die periode werd bij 606 personen een hart- of vaatziekte vastgesteld, terwijl 1134 mensen overleden.
De studiegroep werd ingedeeld in vier groepen naargelang hun consumptie van gefrituurde gerechten.

  • Bijna 1 op de 10 mensen consumeerde dagelijks ongeveer 150 gram gefrituurde gerechten.
  • Hoe jonger en hoe hoger opgeleid, hoe hoger de gemiddelde consumptie van gefrituurde gerechten.
  • Ook rokers aten gemiddeld meer gefrituurd.

Conclusie:

Na 12 jaar hadden de personen die het meest gefrituurd aten geen verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Er is ook geen verschil vastgesteld tussen de types gefrituurd eten, zoals vis, vlees, aardappelen of eieren.
De onderzoekers benadrukken wel dat in Spanje vooral olijfolie en zonnebloemolie wordt gebruikt om te frituren. Olie van dierlijke oorsprong zou wel wel een negatief effect kunnen hebben **.

** noot: dat is alleen een voorbehoud, het is onbekend.

Bron: BMJ, 2012; 344 (jan23 3): d8274 DOI: 10.1136/bmj.d8274
Bron: gezondheid.be

Categorieën

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...