Eén plakje cake kan toch geen kwaad en rijst of (wit)brood is toch gezond?
En daarna heb je meer trek in de volgende hap en meer en meer… en op een dag kan je niet meer zonder je boterham of koekje of…

Hoe kan dat toch?
Dat eten een fijn gevoel kan geven, wisten we al. Wat we níet wisten – en nu wetenschappelijk aangetoond is – is dat verzadigde koolhydraten (bijvoorbeeld suikers) gebieden in de hersenen kunnen stimuleren die geassocieerd worden met verslaving en hunkeringen. Dus na dat goddelijke stukje chocolade verlang je binnen korte tijd opeens naar dat tweede stukje chocolade. En na dat derde stukje en naar dat vierde en vijfde en… Kortom; je overdrijft niet als je zegt dat je écht niet meer kon stoppen met eten.

Hunkering
Dit blijkt uit onderzoek van de Boston Children’s Hospital. “We hebben voor het eerst aangetoond dat verzadigde koolhydraten vele uren later de hunkering naar eten kunnen stimuleren, niet door psychologische mechanismen – lekker eten is zo smakelijk, je kan simpelweg niet stoppen met eten – maar door biologische effecten op de hersenen”, aldus hoofdonderzoeker David Ludwig.

Verzadigde koolhydraten op een rij:
Maar waar zitten die vervelende verzadigde koolhydraten in?
• Aardappelen
• Witbrood
• Snoep, cake, koek
• Zoete stoffen als Honing, suiker, siroop, aanmaaklimonade • Witte rijst
• Pizza
• Chips
• Frisdranken
• Zoete wijnen en likeuren

Bron:
Boston Children’s Hospital
David Ludwig & team

Categorieën

Corona (covid-19) virus en lesdagen

Corona (covid-19) virus en onze cursussen Alhoewel het de eerste tijd totaal geen onrust gaf, krijgen we de laatste dagen toch wat meer vragen over het corona (covid-19) virus en onze cursussen en opleidingen in Nederland.  De meeste mensen die ons benaderen zijn...

Gefrituurd eten is niet perse slecht

Gefrituurd eten is niet altijd slecht. Velen denken van wel, maar gefrituurd eten blijkt niet slecht te zijn voor hart- en bloedvaten. Hierbij gaan de onderzoekers er (voorlopig) wel vanuit dat je olijf- of zonnebloemolie gebruikt voor het frituren. Dat schrijven...