Lichaam-geest technieken anti-stress…

Disciplines als meditatie, yoga, reiki, healing en worden in het Engels veelal aangeduid als Body-Mind interventions. (Dat wil zeggen disciplines die gericht zijn op de interactie van lichaam en geest, dus dat bepaalde lichamelijke oefeningen de geest beïnvloedt of manieren van denken en voelen het lichaam beïnvloedt)
Onderzoek blijkt nu aan te tonen dat, wat veel beoefenaars over de hele wereld al weten, het beoefenen ervan specifieke moleculaire reacties in het lichaam veroorzaken, die tegenovergesteld zijn aan die van stress.

Dat lijkt de uitkomst te zijn van een verzamelstudie door onderzoekers van de Engelse Conventry University en de Radboud Universiteit. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers of Immunology.

Voor het onderzoek zijn zogenoemde ‘mind-body interventions’ onderzocht, zoals meditatie, yoga en Tai Chi.

Het Mind Body mechanisme

Hoewel dit idee over het algemeen bekend is bij velen, is volgens de Radboud Universiteit nog weinig bekend over het effect van mind-body activiteiten op biologische mechanismen bij stressreacties.

Volgens het onderzoek veroorzaken mind-body interventions een lagere productie van het molecuul NF-kB en eiwitten genaamd ‘cytokines’, wat de kans op ontsteking gerelateerde aandoeningen vermindert. Bij stress is het tegenovergestelde aan de hand: dan worden deze stoffen juist vermeerderd in het lichaam.

18 onderzoeken

Het onderzoek is een verzameling van 18 al bestaande onderzoeken die zijn uitgevoerd over een periode van elf jaar.

De uitkomsten van de 18 onderzoeken zeiden allemaal iets over de werking van genen die eiwitten produceren en op die manier de biologische samenstelling van het lichaam en het immuunsysteem beïnvloeden (de genexpressie). Zowel ervaren als niet-ervaren beoefenaars van de mind-body interventions werden onderzocht.

Voeding is hier buiten het onderzoek gehouden omdat volgens de onderzoekers nog niet duidelijk is of dat dezelfde moleculaire effecten teweeg zouden kunnen brengen.

Categorieën

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...