Medische basis van HBO naar HBO+ zonder nieuwe opleiding

Jezelf opwaarderen naar HBO+ zonder nieuwe opleiding

Sinds enige tijd (ruim een jaar) hebben veel zorgverzekeraars de eis dat elke therapeut die wenst dat de cliënt de therapie kan declareren, gecertificeerd is qua medische basiskennis op HBO+ (plato) niveau.

Voor nieuwe studenten is deze regeling duidelijk; je schoolt jezelf op HBO niveau of op HBO+ niveau. Er is keuze. Voor de mensen die voor de definitieve regeling al een diploma medische basiskennis behaald hadden was het uiteraard frustrerend om te horen dat het per 1 januari 2017 opeens niet meer zou voldoen. Daar is nu verandering in gekomen.

Examen zonder opleiding!

Als je je kennis zelf wat ophaalt of een aanvullende module hebt gevolgd, kan je jezelf aanmelden bij de CECZ (Centraal Examineringsinstituut Complementaire Zorg). Na het behalen van het examen ontvang je een certificaat dat je medische basiskennis hebt op HBO+ niveau (plato conform).

Feitelijk kan je je nu dus inschrijven voor een examen zonder verplicht een nieuwe opleiding te volgen. Deze mogelijkheid is geldig voor zowel de studierichting Medische basiskennis als Psychosociale medische basiskennis. Beperkende voorwaarden is wel dat de opleiding niet langer gevolgd is dan 10 jaar gelden. Dus als je het examen in 2015 zou willen afleggen, zou je oorspronkelijke opleiding niet ouder mogen zijn dan 2005. (dit heeft te maken met het feit dat je kennis wel recent dient te zijn…)

Eisen

Wanneer kom je in aanmerking voor de centrale examinering?
Er zijn twee groepen kandidaten die zich kunnen aanmelden voor het centraal examen bij CECZ.

De onderstaande definities komen van de site van de CECZ:

Groep 1 

  • therapeuten die reeds werkzaam zijn in de complementaire zorg en in of na het jaar 2005 een opleiding (of onderdeel van een opleiding) medische of psychosociale basiskennis met succes hebben afgerond. Deze groep hoeft geen opleiding te doen en kan zich direct aanmelden voor het examen. Bij inschrijving voor het examen, dient de deelnemer onderstaande documenten te overleggen:
  • diploma/certificaat van een eerder behaalde (beroeps-)opleiding met medische en/of psychosociale basiskennis;
  • kopie identiteitsbewijs (ook te overleggen bij het afleggen van het tentamen).

Details: Elke kandidaat uit deze groep heeft maximaal twee examenpogingen per examenonderdeel. Indien de kandidaat het examenonderdeel na twee pogingen niet heeft gehaald, dient de kandidaat zich in te schrijven voor een CPION of SNRO-geaccrediteerde opleiding en kan vervolgens alsnog opgaan voor het examen.

Groep 2 

  •  therapeuten die een door CPION of SNRO-geaccrediteerde opleider de opleiding Medische basiskennis en/of Pychosociale Basiskennis hebben gevolgd en deel willen nemen aan het centrale examen. Deze groep kan er ook voor kiezen om bij de opleider zelf examen te doen als de opleider dit aanbiedt. Het advies van de zorgverzekeraars richting opleiders is echter om voor de examinering gebruik te maken van CECZ. Bij inschrijving voor het examen, dient de deelnemer onderstaande documenten te overleggen, zoals:
  • bewijs van inschrijving voor de opleiding Medische basiskennis of Psychosociale basiskennis bij een door CPION of SNRO-geaccrediteerde opleider.
  • kopie identiteitsbewijs (ook te overleggen bij het afleggen van het tentamen).

Details: Elke kandidaat uit deze groep heeft een onbeperkt aantal examenpogingen per examenonderdeel.

Wanneer:

De examens zullen meerdere keren per jaar worden afgenomen, de eerste keer in of vlak na maart 2015.

Meer informatie:

 http://www.centraalexamineren.nl

Feng Shui inrichting-eettafel

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Ontdek-Feng-Shui

Ontdek Feng Shui: De energieke reis naar harmonie

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die draait om de harmonieuze inrichting van je leefomgeving. Het streeft naar een betere stroming van energie, bekend als “chi”, door middel van onderbouwde principes, om zo welzijn, geluk en succes aan te trekken.

Reiki behandeling-foto

Het wonder van Reiki behandelingen

Een Reiki behandeling is als een rustgevend en vaak diep verzachtend avontuur. Tijdens zo’n sessie ligt de ontvanger comfortabel gekleed op een massagetafel, terwijl de Reiki-beoefenaar zachte aanrakingen op specifieke delen van het lichaam toepast.

Feng Shui adviseur - Yin yang

ZOMERNIEUWS Nederlof Centrum   2023

Eindelijk is het zover! We zijn verheugd en enthousiast om onze langverwachte digitale Feng Shui Adviseur opleiding te lanceren! Met trots presenteren we jou een unieke kans om je onder te dompelen in de eeuwenoude kunst van Feng Shui!

Birgit de Heij bakfestijn winnares

Birgit de Heij wint het Sanquin Bakfestijn

Orthomoleculaire Voedings docente Birgit de Heij wint Bakfestijn!
Na ruim 200 inzendingen, duizenden stemmen en beoordeling door onze jury, kwamen op 27 juni 5 finalisten bij elkaar in het Miele Experience Center om hun traktatie te bakken en te presenteren.

Open dag Meditatieleraar opleiding

Open dag Meditatieleraar opleiding 2023

Als je interesse hebt in de opleiding Professioneel Meditatieleraar en daar nog niet voor ingeschreven staat, is er nu een ideale gelegenheid om je te oriënteren. We nodigen je van harte uit voor de open dag van onze meditatieleraar opleiding!

Foto melk - - Risico op borstkanker kan toenemen door consumptie van melk, volgens onderzoek

Risico op borstkanker kan toenemen door consumptie van melk, volgens onderzoek

Het consumeren van melk kan volgens onderzoekers van de Loma Linda University in Californië borstkanker veroorzaken. Het risico op borstkanker kan met wel 80 procent toenemen als vrouwen dagelijks twee tot drie glazen melk drinken.

Reiki tijdens de zwangerschap

Reiki tijdens de zwangerschap

Reiki tijdens de zwangerschap zou het mooiste zijn als de moeder twee keer per dag reiki zou krijgen, óf door zelfbehandeling, óf door de partner, of, beter nog, door een combinatie van beide.

Aroma diffuser

Aroma diffuser

Aroma diffusers oftewel diffusers zijn apparaten die gebruikt worden om essentiële oliën te verdampen in de lucht. Op die manier kunnen de geuren en eigenschappen van de oliën verspreid worden en zo hun therapeutische werking hebben. Want wat ademen we nu eigelijk in?

Reiki cursussen

Reiki cursussen

Onze Reiki cursussen zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in Reiki en zichzelf wil ontwikkelen op spiritueel vlak. Het Nederlof centrum geeft al ruim 30 jaar cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, en de Reiki cursus is hier een belangrijk onderdeel van.

reiki-bij-fibromyalgie

Reiki bij fibromyalgie

Uit onderzoek van de afdeling Verpleegkunde van het academisch ziekenhuis van Istanbul in Turkije blijkt dat behandelingen met Reiki pijn, angst en welbevinden bij patiënten met fibromyalgie kunnen verbeteren.

meditatie cursus - meditatieleraar opleiding

Ontdek innerlijke rust en balans: meld je aan voor onze meditatie cursus op 10 en 11 juni 2023

Ben je op zoek naar meer innerlijke rust en balans in je leven? Dan is deze meditatie cursus op 10 en 11 juni 2023 precies wat je zoekt! Tijdens deze cursus maak je kennis met verschillende meditatietechnieken, zoals Vipassana….

Pin It on Pinterest