‘Minder dan zes uur slaap per dag kan dodelijk zijn’

Mensen die veel te kort of veel te lang slapen, lopen een verhoogd risico om vroegtijdig te sterven. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie. © www.gezondheidsnet.nl
Een nachtrust die korter duurt dan zes uur verhoogt volgens Italiaanse en Britse onderzoekers de kans op een vroegtijdige dood met 12 procent.
Maar ook ook veel slapen is geen garantie voor een lang leven. Mensen die meer dan negen uur per dag slapen, lopen namelijk eveneens een verhoogd risico om op relatief jonge leeftijd te overlijden.

De wetenschappers van de Universiteit van Warwick en de Universiteit van Napels Frederico II kwamen het verband tussen de duur van nachtrust en vroegtijdige sterfte op het spoor toen ze gegevens over slaapgewoontes van meer 1,3 miljoen mensen analyseerden. Ook bestudeerden ze 100.000 sterfgevallen.

Langslapers

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Sleep. Vooral een slaaptekort moet worden vermeden, zo blijkt uit het onderzoek. Een te korte nachtrust kan leiden tot hartziektes, hoge bloeddruk, diabetes en obesitas. Die aandoeningen leidden uiteindelijk vaak tot een vervroegde dood.
Lang slapen is op zich niet schadelijk. Maar vaak is een extreem lange nachtrust wel een teken van onderliggende gezondheidsproblemen, zo ontdekten de wetenschappers.

Peiler

“Een consistente nachtrust van zes tot acht uur is optimaal voor de gezondheid”, zo verklaart hoofdonderzoeker Francesco Cappucio in de Britse krant The Guardian. “De duur van slaap kan worden beschouwd als een belangrijke peiler voor het risico op vroegtijdige dood.” © NU.nl

Categorieën

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...