Dit artikel gaat er vanuit dat je al weet dat er 2 soorten vet bestaan: wit en bruin
In spanje komt dat ook terug in de omschrijving van ham. Er bestaat ‘de goedkopere ham en die wordt door de winkel ook wel omschreven als ‘Jamon blanco’ (met wit vet) en de betere (gezondere) soorten zoals Iberico de Cebo of Iberica de Bellota (beide met zwart vet, wat in Nederland en de USA bruin genoemd wordt)
Wit vet is bijvoorbeeld het harde wittige of gelige vet dat je aantreft bij een plofkip, entrecote, gewone margarine en goedkope olie.
Bruin (zwart) vet is olijfolie, goede (Oliec) olie, goed Iberico vlees. Alle ‘bruin’ veroorzakend vet lijkt qua structuur, ook qua gevoel tussen je vingers, op olijfolie. Het wordt ook heel zacht bij 21-30 graden Celsius (kamertemperatuur)

Het onderzoek:
Een Amerikaanse onderzoeksgroep heeft het hormoon ontdekt dat de opdracht aan het vetweefsel geeft om vetten te verbranden tijdens lichaamsbeweging. Het hormoon kreeg de naam ‘irisine’, naar de Griekse godin Iris.

Irisine wordt in de spieren aangemaakt tijdens lichaamsbeweging. Via de bloedbaan komt het in het vetweefsel terecht, dat vervolgens een transformatie ondergaat. In plaats van energie op te slaan, gaan de vetcellen nu energie verbranden. De vetcellen krijgen ook een bruine kleur: ze zijn omgevormd tot bruin vetweefsel.

Bronnen:
Jorge Iván Castillo-Quan. From white to brown fat through the PGC-1α-dependent myokine irisin: implications for diabetes and obesity. Dis Model Mech. 2012 May; 5(3): 293-295.

Categorieën

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...