Reiki informatie

1e graad cursus Usui Shiki Ryoho Reiki – Sho Den
Reiki (Usui Shiki Ryoho) bij het Reiki-Instituut met 30 jaar ervaring. Reiki 1 cursussen en Reiki 2 cursussen.
AanmeldenBrochure

Reiki is een van oorsprong Japanse heelkunst en kent 3 graden. Elke graad staat voor een bepaald Reiki niveau van kracht, kunnen en ervaren. De 1e graad Reiki cursus is geheel compleet. Na de 1e graad reiki cursus ben je in staat de reiki energie onbeperkt door te geven – zonder dat het jou energie kost. Ook kun je na de reikicursus jezelf behandelen.

Reiki en spiritualiteit
Reiki brengt een proces van innerlijke groei en heling op gang. Reiki brengt balans, ruimt blokkades op en activeert het zelfhelende vermogen van ons prachtig systeem. Reiki geeft je meer energie – ook omdat opgeloste gedachtenpatronen je geen energie meer kosten.

Reiki is een oorspronkelijk Japanse helingswijze middels handoplegging en het werken met energie

Het woord Reiki is de Japanse naam van de energie waarmee in de Usui Shiki Ryoho methode gewerkt wordt. In de loop der jaren word het woord Reiki ook gebruikt als aanduiding van de methode zelf. Reiki zorgt voor evenwicht op meerdere niveau’s. Dat is dan ook precies wat je doet tijdens een Reiki behandeling; je voegt energie toe, brengt het geheel in balans. Daardoor is lichaam en geest in staat te helen. Helen op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

Reiki is een liefdevolle manier van helen, heelwording door handoplegging. Reiki kun je zien als een prachtig soort gereedschap. Het is een behandelwijze voor lichaam en geest samen, dus zowel voor lichamelijke klachten als voor de heelwording van ons hele wezen. Je kunt reiki zelf leren, dat is waar deze reiki informatie pagina over gaat. Dan verkrijg je het vermogen reiki-kanaal te zijn onder andere door enkele initiaties tijdens een reiki cursus.

Geschiedenis van Reiki

De geschiedenis als hier beschreven is onze lineage, dat wil zeggen de lijn waarin wij zijn opgeleid en ingewijd. Dit zijn de reikimasters in onze lijn, vanaf Mikao Usui tot en met Phyllis Furumoto. Daaronder staat de vertaling van een interview met de grondlegger van de Reiki methode Mikao Usui. 

De Reiki-methode (Usui Shiki Ryoho) is ontdekt door Mikao Usui

Mikao Usui was een spiritueel leraar, in Kyoto, Japan. Een student vroeg hem waarom wij mensen niet in staat zijn te helen met handen, net als Christus en Boeddha. Deze vraag veranderde zijn leven. Mikao Usui bestudeerde de oude talen, waaronder Sanskriet. Hij bezocht vele kloosters en stuitte op een document, geschreven door een onbekende volgeling van Boeddha. Het document bevatte symbolen en verwijzingen naar de genezingen van Boeddha. De gevonden kennis en symbolen werkten echter nog niet voor hem. Ze waren, net als nu zonder een initiatie, krachteloos. De monniken suggereerden toen een oude doeltreffende bezinning: 21 dagen mediteren en vasten op de berg Kuramayama. Op de 21e dag gebeurde er iets… Toen Mikao Usui aan het einde van die dag opstond om de berg af te dalen was hij een gelukkig man. Hij had het contact met de Reiki-stroom verkregen. De eerste Reiki Master was ‘geboren’. Hij behandelde mensen met reiki. Usui heeft ontdekt dat reiki alleen voor je werkt als je echt wilt, er iets voor wilt laten. Zijn praktijk floreerde en hij had veel studenten.

Usui schilderij 20x30 2 - - Reiki informatie
Mikao Usui

Chujiro Hayashi, de opvolger in onze lijn

Chujiro Hayashi was de ijverigste van de reiki-studenten van Usui. Chujiro Hayashi was arts, begon een kliniek en leidde een groot aantal therapeuten op. Zijn reikikliniek groeide uit tot een van de meest vooraanstaande in Tokyo. In 1935 kwam er een vrouw in zijn kliniek, Hawayo Takata genaamd. Zij begon als cliënte bij hem en werd later later ook Reikimaster, daarover hierna meer.

Hawayo Takata, de opovolger van Chujiro Hayashi

Hawayo Takata was geboren op Hawaï, en leidde een gewoon bestaan tot haar man stierf in 1930, waarna haar leven drastisch veranderde. Ze moest als kostwinner voor het gezin zorgen en dat viel haar zwaar, en ze werd ziek. In 1935 besloot ze de overtocht naar Japan te maken en een ziekenhuis te zoeken. Ze kwam terecht in een ziekenhuis in Tokio. Het onderzoek bracht onder andere galstenen en een tumor aan het licht. Vlak voor de operatie had Hawayo Takata een gevoel van “dit hoeft niet”. Het gevoel hield aan, ze verzamelde al haar moed en vroeg aan een van de medewerkers of er geen andere manier was. Deze vertelde haar over een andere manier. ‘In een kliniek hier dicht bij behandelen ze zonder chirurgie, zo vertelde hij’. Nog diezelfde dag lag ze in de Reiki kliniek van dr. Chujiro Hayashi. Een van de eerste vragen die hij haar stelde was: “Heb je haast?” Ze moest er even over nadenken; hoe lang zou de behandeling dan gaan duren? Dagen, weken, maanden, of langer, zei Dr. Hayashi. Ze dacht na en stemde toe. Ze werd dagelijks door meerdere reiki-therapeuten tegelijk behandeld. Wat haar opviel was dat iedereen dezelfde diagnose stelde zonder ook maar iets te meten en dat ze allemaal van die ongelooflijk warme handen hadden. Naarmate de behandelingen vorderden werd haar interesse steeds groter. Tegen de tijd dat ze genezen was vroeg ze of ze dit ook mocht leren. Dit werd niet gestimuleerd, reiki was het geheim van Japan… Toch heeft Dr. Hayashi besloten om een uitzondering te maken. Mevrouw Takata kreeg de eerste graad Reiki. Later heeft dr. Hayashi haar toegestaan de tweede graad reiki te volgen. Op gegeven moment heeft ze zich weer gevestigd op Hawaï en opende daar haar reiki-praktijk. In 1938 werd Hawayo Takata Reiki Master. Hawayo Takata gaf heel actief les, reisde veel en heeft Reiki over de hele wereld verspreid. In het laatste deel van haar leven heeft ze 22 Reiki Masters opgeleid. 

Phyllis Lei Furumoto, kleindochter van Hawayo Takata

Na het overgaan van Hawayo Takata werd Phyllis Lei Furumoto de opvolgster van de school van haar oma. Phyllis had reiki leren kennen in haar eigen gezinssituatie; oma lag aan het eind van elke werkdag op de bank en behandelde zichzelf met reiki. Toen Phyllis een jonge twintiger was, besloot de familie dat de tijd voor haar gekomen was om oma te helpen. ‘Helpen met wat?’ zei Phyllis, waarop de familie haar vertelde dat oma haar hele leven al lesgaf in reiki, in vele landen, op meerdere continenten. En ze werd wat oud. Ze was al bijna tachtig en de familie vond dat ze niet langer alleen kon rondreizen, en reiki-behandeltafels en stoelen verplaatsen. Ondanks enige protesten van de kant van Phyllis werd het besloten: Phyllis zou Hawayo Takata gaan helpen met het lesgeven in reiki. Phyllis vertelde dat zij dit als een schok had ervaren. De helingsmethode waarvan ze dacht dat die alleen door haar familie werd beoefend, bleek over de hele wereld een groot aantal beoefenaars te hebben en iedereen kende haar oma! Op een dag besloot Hawayo Takata dat het tijd was dat Phyllis werd ingewijd tot Reiki Master, zodat ze kon helpen bij de inwijdingen van anderen. Toen Hawayo Takata overleed, ontstond het idee om Phyllis tot opvolgster te benoemen.

Interview met Mikao Usui

Waarom ik de Reiki methode aan iedereen leer; een uitleg van de grondlegger Mikao Usui.

‘Sinds mensenheugenis gebeurde het al: iemand die een oorspronkelijke, geheime wet ontdekte, hield deze voor zichzelf of gaf die hooguit door aan zijn afstammelingen. Dit geheim werd dan als zekerheid voor het leven van zijn erfgenamen gebruikt. Het werd niet aan buitenstaanders doorgegeven. Maar dit is een ouderwets gebruik. In tijden als deze is het geluk van de mensheid gebaseerd op samenwerking en de wens voor maatschappelijke vooruitgang. Daarom zou ik ook niet willen dat iemand het ooit voor zichzelf zou houden! Reiki Ryoho is absoluut iets oorspronkelijks en kan met geen enkele andere weg ter wereld vergeleken worden. Daarom wil ik deze methode aan het publiek ter beschikking stellen voor het welzijn van de mensheid. Ieder van ons heeft het vermogen om een goddelijke gift te ontvangen, zodat lichaam en geest verenigd worden. Op deze manier zullen heel veel mensen de zegen van het goddelijke kunnen ervaren. Voor alles is Reiki Ryoho een unieke therapie, gebaseerd op de spirituele kracht van het universum. Hierdoor zal de mens gezond gemaakt worden en zal de rust en vreugde in het leven worden vergroot. Nu hebben we verbeteringen en veranderingen in onze levens nodig zodat we onze medemens kunnen bevrijden van ziektes en emotioneel lijden. Dit is de reden waarom ik deze methode vrijelijk aan het grote publiek durf te leren.’

Het interview

Wat is Usui Reiki Ryoho?

Dankbaar ze te hebben ontvangen, leven wij volgens de beginselen (de Reiki principes) voorgeschreven door de keizer Mejij. Als de mensheid het juiste pad wil bereiken, moeten we volgens deze beginselen leven. Dat betekent dat we ons lichaam en onze geest door oefening moeten verbeteren. Om dit te kunnen doen, helen we eerst onze geest. Daarna maken we het lichaam gezond. Wanneer onze geest zich op het heilzame pad van eerlijkheid en integriteit beweegt, wordt het lichaam als vanzelf gezond. Dus lichaam en geest zijn een en daardoor leven we ons leven in vrede en geluk. We helen onszelf en de kwalen van anderen, daarbij ons eigen levensgeluk en dat van anderen vergrotend enversterkend. Dat is het doel van Usui Reiki Ryoho.

Is Usui Reiki Ryoho hetzelfde als hypnotherapie, kiai jutsu of shinko ryoho enz.? Is het een vergelijkbare therapievorm met een andere naam?

Nee, het is niet vergelijkbaar met de eerder genoemde therapievormen. Na vele jaren van intensieve training ontdekte ik een spiritueel geheim: dit is een methode om lichaam en geest te bevrijden.

Is het een Shinrei Ryoho (spirituele heelmethode)?

Dat klopt, we zouden het Shinrei Ryoho kunnen noemen. Hoewel, het is ook mogelijk om het lichaamstherapie te noemen, omdat vanuit alle lichaamsdelen van de persoon die de behandeling geeft licht en energie straalt. Energie en licht straalt voornamelijk vanuit de ogen, de mond en de handen van de gever. Tegelijkertijd houdt de gever de ogen voor een minuut of twee, drie gericht op de aangedane plekken van het lichaam, blaast erop of masseert ze lichtjes. Kiespijn, hoofdpijnen, maagproblemen, zwellingen van de borst, zenuwpijn, blauwe plekken, snijwondjes, verbrandingen enz. helen eenvoudigweg. Chronische ziektes zijn niet zo eenvoudig te behandelen. Maar het is een feit dat slechts een enkele behandeling van een chronische zieke al resultaat heeft.

Ik vraag mij wel eens af hoe dit fenomeen in de zin van de medische wetenschap verklaard kan worden.

Welnu, de realiteit is altijd indrukwekkender dan je kunt verzinnen. Als je de resultaten ziet, zou je het met me eens moeten zijn. Zelfs iemand die het niet gelooft kan niet om de werkelijkheid heen.

Is het nodig om in Usui Ryoho te geloven, zodat heling kan plaatsvinden?

Nee, omdat het verschilt van andere heelmethoden zoals psychotherapie of hypnotherapie. Instemming en geloof zijn niet nodig omdat er niet met suggestie gewerkt wordt. Het maakt niets uit of iemand tegenstribbelt, wantrouwig is of er gewoon niet in wenst te geloven. Het werkt bijvoorbeeld net zo goed bij kleine kinderen als bij iemand die ernstig ziek is en niet bij bewustzijn is. Van tien mensen, brengt er misschien één vertrouwen mee naar een Eerste behandeling. Zelfs na een eerste behandeling voelen de meeste mensen al het effect en groeit het vertrouwen in ze.

Welke lichamelijke problemen kunnen met behulp van Usui Reiki Ryoho geheeld worden?

Alle ziektes, ontstaan door psychische of lichamelijke oorzaken, kunnen met Usui Reiki Ryoho geheeld worden.

Heelt Usui Reiki Ryoho alleen ziektes?

Nee, het heelt niet alleen lichamelijke kwalen, maar ook slechte gewoontes en psychische klachten zoals wanhoop, zwakte, gebrek aan moed, geen beslissingen kunnen nemen en nervositeit. Hierdoor wordt de geest vergelijkbaar met God of Boeddha en ontwikkelen we ons levensdoel, namelijk het helen van onze medemens. Zo maken we onszelf en anderen gelukkig.

Hoe heelt Usui Reiki Ryoho?

Ik ben door niemand in dit universum in deze methode ingewijd. Ik heb ook geen pogingen hoeven doen om buitengewone genezende krachten te bereiken. Terwijl ik vaste, kwam ik in contact met een intense energie en op een mysterieuze wijze werd ik geïnspireerd. Als bij toeval werd het mij helder dat mij de spirituele heelkunst was gegeven. Hoewel ik de grondlegger van deze methode ben, vind ik het moeilijk om het duidelijker uit te leggen. Artsen en wetenschappers doen verwoed onderzoek, maar het is moeilijk om tot de slotsom te komen dat het op medische wetenschap gebaseerd is. De tijd zal komen dat het de wetenschap zal ontmoeten.

Gebruikt Usui Ryoho medicijnen? Zijn er bijwerkingen? 

Er worden medicijnen noch instrumenten gebruikt. De enige vormen zijn kijken, blazen, masseren, kloppen en aanraken. Dit heelt de kwalen.

Moet iemand medische kennis hebben om Usui Reiki Ryoho te gebruiken?

Onze Ryoho is een spirituele methode die boven de medische wetenschap uitstijgt. Het is er ook niet op gebaseerd. Wanneer je ernaar kijkt, blaast, of het aangetaste deel van het lichaam aanraakt of masseert, zul je het gestelde doel bereiken. Bijvoorbeeld wanneer je de hersenen wilt behandelen, raak je het hoofd aan, bij de maag de maag en bij de ogen de ogen. Je gebruikt geen medicijnen of andere middelen en je zult binnen korte tijd weer gezond zijn. Daarom is Reiho (spirituele methode) onze unieke creatie.

Hoe kijken erkende artsen tegen Usui Reiki Ryoho aan?

Op deze vraag antwoordt Mikao met het o.a. citeren van een reeks uitspraken van bekende artsen uit die tijd. Eén van die citaten geef ik hier weer: Dr. Kondo zei:“ Het is nogal arrogant om te beweren, dat de medische wetenschap enorme vooruitgang heeft geboekt, omdat de moderne medische wetenschap het spirituele evenwicht veronachtzaamt. Dat is zijn grootste nadeel“.

Wat denkt de regering hiervan?

Het laatste deel van dit antwoord luidt: De regering heeft als standpunt dat het gebruik van aanraking bij het bestrijden van kwalen niet hoort bij de geneesmethoden van de medische faculteiten. Daarom valt Usui Reiki Ryoho niet onder de wetten van de medische faculteiten, noch die van de acupunctuur of andere richtingen. In deze behandelvorm kunnen de spirituele geneeskrachten zich alleen bij hen openbaren, die zich vanaf hun geboorte spiritueel ontwikkeld hebben. Ik geloof niet dat iemand dit kan leren. Of denkt u van wel? Alle wezens die het leven inademen, hebben dezelfde spirituele vermogens om te helen. Dit is zo voor planten, dieren, vissen en insecten. Maar de mens, die het hoogtepunt van de schepping voorstelt, heeft de grootste kracht. Usui Reiki Ryoho verscheen in de wereld om dit te benutten.

Kan iedereen in Usui Reiki Ryoho ingewijd worden?

Natuurlijk. Mannen en vrouwen, oud en jong, wetenschappers en ongeletterden, die volgens de morele beginselen leven, kunnen in korte tijd zeker leren hoe ze zichzelf en anderen kunnen helen. Tot aan vandaag heb ik meer dan duizend en enkele honderden mensen ingewijd. Iedereen had dezelfde gewenste ervaring. Iedereen, zelfs iemand die net Shoden (iemand die de reiki cursus 1 – eerste graad heeft geleerd), bleek dezelfde helende vermogens te hebben ontvangen. Als we erover nadenken, is het nogal vreemd dat we in korte tijd kunnen leren hoe we ziektes kunnen helen, hoewel het het moeilijkste is voor de mens. Zelfs ik vind het verbazend. Dit is het meest karakteristieke van onze spirituele heelmethode: dat we zoiets moeilijks op zo’n eenvoudige manier kunnen leren. Andere mensen kunnen erdoor geheeld worden.

Maar hoe zit het met jezelf? Kan iemand ook zijn eigen kwalen genezen?

Als we onze eigen kwalen niet kunnen helen, hoe kunnen we dan ooit anderen helen?

Wat moet er gebeuren om Okuden (tweede graad) te leren?

Okuden bestaat uit een reeks van vormen. Hatsuleiho, kloppen, masseren, druk uitoefenen met de handen, afstandsbehandelingen, het helen van slechte gewoontes enzovoorts. Eerst moet je Shoden leren en als je goede resultaten kunt laten zien, je waardig, ethisch en eerlijk gedraagt en ook nog eens enthousiast bent, dan wordt je ingewijd.

Is er nog meer in Reiki Ryoho dan Okuden? Er is nog Shinpiden (derde graad, letterlijk “Mystery Teaching”).

Reikimasters van Nederlof Centrum

Beide oprichters van het Nederlof Centrum / Reiki Instituut zijn mede ook door Phyllis Furumoto opgeleid.
Het Nederlof Centrum / Reiki Instituut bestaat al sinds begin 90’er jaren.

Nederlof Centrum / Reiki-Instituut heeft meerdere Reiki Masters die de Reiki cursussen en opleidingen verzorgen:

Reiki cursus bij Nederlof Centrum

Net zoals iedere artiest of auteur een andere kijk heeft op bepaalde onderwerpen, zo is elke Reiki Master ook uniek. Hij of zij werkt op het niveau dat hij of zij bereikt heeft in de loop van de jaren. Dat is het niveau dat ze mee kunnen geven aan hun studenten. Nederlof Centrum geeft al 30 jaar les in Reiki en geeft de kennis door die zij rechtstreeks van Phyllis Furumoto hebben gekregen.

Kennis vanuit de bron

De Reikimasters van het Nederlof Centrum / Reiki-Instituut zijn wat dat betreft een geruststelling; hun ervaring en kennis komt rechtstreeks van Phyllis Furumoto. Dat is belangrijk, want de eerste graad reiki cursus doe je normaal gesproken maar één keer in je leven.Een Reiki cursus volgen is een prachtig cadeau geven aan jezelf! 

De oprichters van Nederlof Centrum zijn ook de schrijvers van het bekende Reiki boek

Hun schat aan ervarig met deze Japanse heelmethode delen zij ook met je middels het boek Het Complete Handboek Reiki. Meer weten? Lees het Complete Handboek Reiki.

Informatie Reiki

Reiki is een oorspronkelijk Japanse helingswijze middels handoplegging en het werken met energie

Het woord Reiki is de Japanse naam van de energie waarmee in de Usui Shiki Ryoho methode gewerkt wordt. In de loop der jaren word het woord Reiki ook gebruikt als aanduiding van de methode zelf. Reiki zorgt voor evenwicht op meerdere niveau’s. Dat is dan ook precies wat je doet tijdens een Reiki behandeling; je voegt energie toe, brengt het geheel in balans. Daardoor is lichaam en geest in staat te helen. Helen op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

Reiki is een liefdevolle manier van helen, heelwording door handoplegging. Reiki kun je zien als een prachtig soort gereedschap. Het is een behandelwijze voor lichaam en geest samen, dus zowel voor lichamelijke klachten als voor de heelwording van ons hele wezen. Je kunt reiki zelf leren, dat is waar deze reiki informatie pagina over gaat. Dan verkrijg je het vermogen reiki-kanaal te zijn onder andere door enkele initiaties tijdens een reiki cursus.

De Reiki-methode

Mikao Usui

Reiki is een oorspronkelijk Japanse helingswijze middels handoplegging en het werken met energie.

Meer over de herkomst en geschiedenis van reiki – Usui Shiki Ryoho klik op de pijltjes >

Mikao Usui en Pupillen

Een unieke foto van Mikao Usui, de grondlegger van Reiki, met zijn pupillen.
Usui kan je vinden in de onderste rij, 7e van links.

Mikao Usui

Oude foto Mikao Usui met de Reiki principes linksboven

Gedenksteen Mikao Usui

– grondlegger Usui Shiki Ryoho Reiki

Mountain Kurama Yama

Foto van het huisje, gelegen aan de rivier, waar een bezoeker van het heilig complex zich nu nog steeds kan terugtrekken voor een meditatie. Noot: Yama wil zeggen ‘berg’)

Mountain Kurama Yama

Foto van de ingang van de tempel
Noot: Yama wil zeggen ‘berg’)

Beelden geschiedenis Reiki

Beelden van de aardbeving in Japan. Deze aardbeving wordt vaak aangehaald in de geschiedenis van Usui; waar hij mensen behandelde met Reiki en dit zijn origineel beelden van die gebeurtenis.

Beelden geschiedenis Reiki

Beelden van de aardbeving in Japan. Deze aardbeving wordt vaak aangehaald in de geschiedenis van Usui; waar hij mensen behandelde met Reiki en dit zijn origineel beelden van die gebeurtenis.

Chujiro Hayashi met Hawaii Takata

Hawayo Takata – Reiki cursus

Een foto van Hawayo Takata die een Reiki klas geeft. Wat hier ook zichtbaar is het aantal deelnemers; de klassen waren in die tijd aanzienlijk groter dan nu gebruikelijk is.

Hawayo Takata – diverse foto’s

De opvolger van Chujiro Hayashi in Usui Shiki Ryoho Reiki, zowel apart als tijdens cursussen

Publicatie Reiki in Japanse krant

(Als je op een foto klikt krijg je een grotere versie te zien)

Publicatie Reiki in Japanse krant

(Als je op een foto klikt krijg je een grotere versie te zien)

Publicatie Reiki in Japanse krant

(Als je op een foto klikt krijg je een grotere versie te zien)

Publicatie Reiki in Japanse krant

(Als je op een foto klikt krijg je een grotere versie te zien)

Certificaat Reikimaster Hawayo Takata

Reiki Gokai (reiki principes)

Pin It on Pinterest