Orthomoleculaire Voeding Opleiding HBO niveau
De module voeding is een kwalitatief hoogwaardige, mooie en interessante opleiding.
Velen volgen de orthomoleculaire voedingsmodule als doel op zich (voeding is een krachtig medicijn) voor zichzelf voor de eigen praktijk.
Anderen volgen de opleiding als onderdeel van het Paramedisch traject. Want als je nu voeding volgt, is het ook geldig later als deel van het Paramedisch traject

Orthomoleculaire voeding staat voor lichaamsopbouwende voeding die de kwaliteit van het leven waarborgt. Door een orthomoleculair voedingspatroon ontstaat er in eerste instantie meer energie en andere positieve gevolgen zoals een beter slaappatroon, een minder opgejaagd gevoel, een rustiger hoofd, meer heldere gedachten, minder malende gedachten, minder stressgevoeligheid, grotere efficiëntie, minder krampen, minder droge huid, minder haaruitval, minder last van gebroken nagels, minder snel kwetsuren, minder snel hoofdpijn, meer gewichtsverlies en een sterker bewustzijn. Daarnaast verbetert de weerstand aanzienlijk, zodat onder meer bacteriën en virussen geen grip op ons krijgen.
Orthomoleculaire voeding opleiding – de module
Alles begint met de theorie van de orthomoleculaire voedingsleer en welke impact dit heeft op onze dagelijkse voeding. De theorie geeft uitleg over wat orthomoleculaire voeding is en basisgedachten achter de orthomoleculaire voedingsleer. Wat wel en wat juist niet orthomoleculair is.
Voeding kent veel zienswijzen. Linus Pauling (professor) was naast tweevoudig Nobelprijs winnaar ook de grondlegger van de visie van de Orthomoleculaire voedingsleer. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. De orthomoleculaire geneeskunde streeft naar het werken met stoffen die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. De gehele voedingsmodule van Nederlof Centrum is gebaseerd op de visie en kennis van de Orthomoleculaire voedingsleer.
Basiskennis en praktijkdagen
De module orthomoleculaire voeding bestaat uit twee delen, namelijk het basisdeel dat je digitaal volgt en het praktijkdeel. Het digitale basisdeel bestaat uit handige basiskennis over voeding. Je kunt het basisdeel op je eigen tempo volgen, of je nu enkele maanden voor aanvang van de praktijkdagen met het digitale basis start, of dat je de basis volgt tegelijkertijd met de praktijkdagen.
Basiskennis voeding
Dit voorbereidende basisdeel is thuisstudie en kun je op je eigen tempo volgen. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de praktijklessen goed voorbereid bent; dat je al een basis hebt en zaken kunt opzoeken. De lesstof is opgesplitst in handige, niet te lange, lessen die je per les kunt afronden en toetsen.
Zowel de theorie als de kennis en schema’s om het praktijkgericht toe te passen, maken deel uit van de basiskennis studie. Het spijsverteringsstelsel, balans en disbalans, de herkenning van voeding gerelateerde klachten en het geven van klacht-gerelateerde oplossingen, zowel qua voeding als supplementen, komt ook aan bod. Het geeft je veel kennis over je eigen voeding en geeft je een uiterst waardevolle basis om je op het pad te begeven van het geven van voeding- en supplement adviezen. Door de logische opbouw van dit thuisstudie deel kent het een lage studiebelasting.
Praktijkdagen
De orthomoleculaire voeding praktijkdagen zijn 8 dagdelen, verdeeld over 4 hele lesdagen waarin diverse onderwerpen aan bod komen zoals: spijsvertering, lever, ontstekingen, antioxidanten. Lees onderin verder bij onderwerpen voor het gehele lesaanbod.
Deel van paramedisch traject
Onze beroepsopleidingen zijn geaccrediteerd op HBO niveau, wat wil zeggen dat deze qua studie-uren en modules voorbereid zijn op het afsluitende Paramedische traject (voeding en medische basiskennis) om gecertificeerd te zijn als Paramedisch Natuurgeneeskundige.
Meer informatie: paramedisch traject
Wat kan jij verwachten door een gewijzigd voedingspatroon?
We kiezen alleen voeding die goed zorgt voor onze cellen en die ontstekingsremmend werkt. Het gevolg is dat we weerstand opbouwen tegen bijvoorbeeld virussen. We bereiken met een ander voedingspatroon dat de darmflora, onze 1,5 kilo darmbacteriën (probiotica), die nuttig werk doen goed functioneert. We gaan deze gezonde darmbacteriën voeden met vezels van groenten (prebiotica). Dit is de bron waar darmbacteriën op groeien en waardoor de zuurgraad van ons lichaam verbetert. Onze weerstand begint in de darmen en communiceert met onze hersenen. De darmen worden niet voor niets ons 2de brein genoemd. Zorgen we goed voor de darmen dan zorgen we er ook voor dat het koppie goed draait.
Orthomoleculair voedingspatroon
Alles draait om de juiste combinaties zodat vitaminen, mineralen, plantenstoffen, eiwitten, vetten en koolhydraten goed worden opgenomen. De uitdrukking ”je bent wat je eet” kan uitgebreid worden met “je bent wat je opneemt”. Dan pas werk je aan je gezondheid. Een orthomoleculair voedingsadvies zorgt ervoor dat er met dagelijkse voeding invloed wordt uitgeoefend op jouw gezondheid, ofwel je neemt hierin een stuk eigen verantwoording.
Docente Orthomoleculaire voedingsleer
Birgit de Heij is Praktisch, vervuld van voeding, gezondheid en vooral de (fijne…) combinatie daarvan. Orthomoleculair in hart, lever en nieren. Met haar persoonlijke omslag, de studies en het begeleiden van mensen naar een gezonder voedingspatroon heeft ze de afgelopen 20 jaar de nodige ervaring opgedaan. Birgit de Heij is tevens schrijfster van diverse boeken zoal: Gezond door voeding en de beste dokter staat in de keuken.