BAARN – De ziekte van Alzheimer kan mogelijk sneller opgespoord worden door middel van een simpele oogtest. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek van Lancaster University.

Voor het onderzoek lieten de wetenschappers 18 patiënten met de ziekte van Alzheimer, 25 patiënten met Parkinson, 17 gezonde jongeren en 18 gezonde oudere mensen een oogtest doen.
Zo ontdekten ze dat mensen met de ziekte van Alzheimer moeite hebben met een bepaald onderdeel van de test.

Grote verschillen
Er werd ze onder meer gevraagd bewegingen van licht te volgen op een computermonitor, maar op sommige momenten werd ze gevraagd juist de tegengestelde richting op te kijken, weg van het licht. De resultaten lieten grote verschillen zien. Mensen met de ziekte van Alzheimer hadden grotere problemen met het wegkijken dan de andere deelnemers.
Ook gaven de Alzheimerpatiënten aan de test moeilijk te vinden. Waarschijnlijk door storingen in hun aandacht.

Belangrijke rol
Volgens één van de onderzoekers, Trevor Crawford, kan de oogtest in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in het opsporen van de ziekte van Alzheimer.
Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of the American Aging Association.

Categorieën

Verlichting – een prachtig bijproduct van elke opleiding

Verlichting Het begrip verlichting speelt al heel lang een grote rol in ons leven. Eerst prive, al meer dan 15 jaar voordat Nederlof Centrum ontstond. Daarna bij onze beweegredenen om Nederlof Centrum te beginnen 30 jaar geleden en nog steeds als motivatie voor het...

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...