AMSTERDAM – het DNA van spieren wordt op dezelfde manier aangepast tijdens het sporten en het drinken van koffie
6 maart 2012 18:41
Dat schrijven Zweedse onderzoekers van het Karolinkska Instituut in Stockholm dinsdag in Cell.

Het idee dat DNA statisch is en niet meer verandert tijdens het leven is al 10 jaar van tafel. Destijds bleek dat het lichaam na de geboorte de activiteit van genen konden veranderen door zogenaamde methylgroepen aan het DNA te hangen of er af te halen.Dit fenomeen werd epigenetica gedoopt. Daarmee kan het lichaam genetische informatie reprogrammeren om beter om te kunnen gaan met de aanwezige omstandigheden.

Methylering
De Zweedse onderzoekers ontdekten dat zelfs kleinschalige activiteiten zulke veranderingen kunnen initiëren.
Zij lieten inactieve mannen en vrouwen voor korte tijd sporten, en onderzochten de methylering van het DNA.
Het bleek dat het aantal methylgroepen aan het DNA in de spieren aanzienlijk verminderde door de beweging. Volgens de wetenschappers maakt de spier zich door de veranderingen klaar voor activiteit en versterking.

Cafeïne
Verrassend genoeg bleek het drinken van koffie dezelfde veranderingen te initiëren. De cafeïne in de koffie blijkt een zelfde spieractiverende werking te hebben als echte beweging, zo stellen de onderzoekers.

Volgens de biologen is het resultaat andermaal een bevestiging van hoe flexibel ons DNA is. Zelfs de minste of geringste activiteit is in staat om het aan te passen.

inf

Categorieën

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...