Onderzoekers van de Universiteit van Missouri hebben bewijs gevonden dat jongeren die stoppen met roken, verbeteringen vertonen in hun algemene persoonlijkheid.

In de studie vergeleken de onderzoekers mensen tussen de 18 en 35 jaar die rookten en die waren gestopt met roken. Uit het onderzoek blijkt dat individuen die roken tijdens hun jonge volwassenheid in hogere mate neurotisch en impulsief zijn. Impulsiviteit is handelen zonder na te denken over de gevolgen. Neuroticisme is de neiging tot emotionele instabiliteit gepaard met negativiteit en angst.

Persoonlijkheid
Andrew Littlefield, één van de onderzoekers en doctorale student op de afdeling Psychologie, ontdekte dat de jongeren met een hogere mate van impulsiviteit en neuroticisme meer naar schadelijk gedrag neigen, zoals roken. Echter, degenen die tussen hun 18de en 25ste stopten met roken, vertoonden de grootste daling in neuroticisme en impulsiviteit. Stoppen met roken zou dus een gunstig effect hebben op de persoonlijkheid van jongeren.

Op de persoonlijkheid van ouderen heeft stoppen met roken geen effect. Want, zo blijkt uit het onderzoek, hoe langer iemand in zijn leven rookt, hoe meer het rookgedrag los komt te staan van impulsief gedrag en hoe meer het een onderdeel wordt van een dagelijkse gewoonte en verslaving.

Antirook-campagne
18-jarige rokers zijn, als je afgaat op het onderzoek, een stuk impulsiever dan adolescenten die niet roken. Littlefield: “Deze jongeren handelen zonder al te veel na te denken over de consequenties en verkiezen directe beloningen boven negatieve consequenties op de lange termijn te voorkomen. Uit ons onderzoek blijkt tevens dat individuen die de grootste daling in impulsiviteit vertonen, sowieso al meer geneigd zijn om te stoppen met roken.” Volgens Littlefield zou het daarom wellicht helpen als anti-rookcampagnes voor jongeren zich meer richten op impulsiviteit.

Complex
Ondanks het bewijs dat de studie heeft voortgebracht, onderstreept Littlefield dat het beginnen met roken nog steeds een complex samenspel is van genetische en omgevingsfactoren.

Het onderzoek werd mede geschreven door Kenneth J. Sher, een professor op de afdeling Psychologie in de Universiteit van Missouri. De studie, “Smoking Desistance and Personality Change in Emerging and Young Adulthood,” is geaccepteerd door het tijdschrift Nicotine and Tobacco research.

Auteur: Rachel van de Pol
Bron: Science Daily

Categorieën

Maatregelen RIVM per 2 februari 2021

We hebben allemaal, gaan we vanuit, meegekregen wat de nieuwe maatregelen zijn die in ieder geval tot begin maart gaan duren. Heel in het kort komen die er op neer dat er ongeveer niets mag, behalve dat een deel van de kinderen naar school mag. Het laatste nieuw De...

Covid update 12 januari 2021

Maatregelen van de overheid per 12 januari 2021 Het kabinet heeft besloten om alsnog de contact-beperking te verlengen tot 09-02-2021.Alle bedrijven en instanties die niet strict noodzakelijk zijn qua dagelijkse behoeften moeten tijdelijk hun diensten opschorten. Het...

Verlichting – een prachtig bijproduct van elke opleiding

Verlichting Het begrip verlichting speelt al heel lang een grote rol in ons leven. Eerst prive, al meer dan 15 jaar voordat Nederlof Centrum ontstond. Daarna bij onze beweegredenen om Nederlof Centrum te beginnen 30 jaar geleden en nog steeds als motivatie voor het...