Verkeerde vetten zorgen voor irritatie en agressie

woensdag 14 maart 2012 13:15

Het eten van te veel vet kan leiden tot meer agressie. Mensen die veel producten eten met transvetten erin zijn agressiever en sneller geïrriteerd dan mensen die deze laten staan. Transvetten zitten onder andere in fastfood en gebak.

Transvetten zitten onder andere in friet

Lees hier het commentaar van Simon Rozendaal:Maatregelen tegen overgewicht zijn onzinnig

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië – San Diego. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Eetgewoonten
De onderzoekers begonnen met de vraag of er een relatie was tussen voeding en agressie. Hiervoor hebben ze van bijna duizend mensen gegevens verzameld over huneetgewoonten en hebben ze onderzocht of de deelnemers een gewelddadig verleden hebben.

Vervolgens zijn de proefpersonen onderworpen aan verschillende testen. Onderzocht is hoe ze omgingen met conflicten, hoe ze zichzelf beoordeelden op het gebied van omgeduld en irritatie en hoe hoog ze scoorden op een door de onderzoekers samengestelde agressie-schaal.

Beatrice Golomb, een van de onderzoekers, denkt dat deze resultaten interessant kunnen zijn voor scholen of gevangenissen. Groepen waarin veel agressie voorkomt, kunnen deze vetten in de toekomst beter vermijden.

Transvetten
De wetenschappers ontdekten dat er een relatie is tussen de voeding van de deelnemers en agressie. Als er meer producten met transvetten in het dieet voorkwamen, was iemand agressiever. Transvetten ontstaan onder andere bij het harden van plantaardige olie.

Deze vetten komen veel voor in producten zoals margarine, frituurvet, zoutjes, koek en gebak. Goede vetten zitten bijvoorbeeld in vis, noten, olijven of plantaardige olie.

Bron: artikel door Nelleke Groot (Elsevier)

Categorieën

Verlichting – een prachtig bijproduct van elke opleiding

Verlichting Het begrip verlichting speelt al heel lang een grote rol in ons leven. Eerst prive, al meer dan 15 jaar voordat Nederlof Centrum ontstond. Daarna bij onze beweegredenen om Nederlof Centrum te beginnen 30 jaar geleden en nog steeds als motivatie voor het...

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...