Vragen opleiding Meditatieleraar

Zowel inhoudelijk als praktisch

Moet ik ervaring hebben in mediteren om deel te mogen nemen?
Ja. Het maakt niet uit in welke richting of school, maar het is de bedoeling dat meditatie op de dag dat je bij les 1 binnenkomt niet geheel nieuw voor je is. Dat zou ook onprettig zijn voor de studenten die wel ervaring hebben. Tegelijkertijd realiseren we ons dat ervaring een relatief iets is, en soms is het enthousiasme groot… daarom verstrekken we als bijlage bij de bevestiging een hele set oefeningen die je in staat stellen de juiste ervaring op te doen voordat je start met de opleiding!
Wat is het doel van de opleiding?
Er zijn gedurende de hele opleiding eigenlijk drie verschillende doelstellingen die als een rode lijn aanwezig zijn;

  • 1e doel: persoonlijk ervaren en groeien zodat je daarna niet alleen iets doorgeeft meer het ook echt van binnen bent.
  • 2e doel: lesgeven, dus echt in staat zijn een programma samen te stellen en een groep, groot of klein, te begeleiden.
  • 3e doel: iemand op individuele basis begeleiden, om los te komen van blokkerende patronen, van negatieve gedachten en middels jouw begeleiding een leven te leiden dat meer ‘eigen’ is.
Ben ik daarna Mindfulnesstrainer of Vipassana leraar?
De opleiding is heel breed opgezet. Dat wil zeggen dat je werkvormen en technieken gaat ervaren uit diverse richtingen en spirituele scholen. Deze kan je op professionele wijze doorgeven. Tegelijkertijd vragen we je ook om elke oorspong te respecteren; Mindful zijn of aandachtsgerichte (mindfulness) technieken doorgeven is niet hetzelfde als trainer zijn en Vipassana is meer een spiritueel pad, met jarenlange training en verblijf in retraites… Dat zullen we je niet vragen tijdens de opleiding! Tijdens de opleiding zal je echter bemerken dat sommige technieken je diep raken. De leraren kunnen dan zeker adviseren welk pad je kunt bewandelen om je daarin te specialiseren.