Vragen reiki

Over de Reiki cursus en de methode in het algemeen

Ik kijk op internet en zie allerlei soorten Reiki

Sinds de introductie van reiki in Nederland (1985) zijn er vele reiki-beoefenaars bijgekomen. Als methode heeft het een vaste plaats gekregen in onze samenleving. Tegelijkertijd is er een wir-war aan ‘soorten’ reiki ontstaan. Dat is vaak het geval met iets dat bekender wordt, net als bijvoorbeeld yoga en meditatie. Wat zowel ons als de Grandmasters betreft is er maar één reiki hoofdstroming en de rest zijn ontstane richtingen. Die authenticiteit komt terug in de kracht van de beoefening. Het Reiki-Instituut / Nederlof Centrum geeft vanaf het moment van haar oprichting les in de traditionele reiki-methode zoals deze daadwerkelijk is… Vele duizenden beoefenaars zijn in die traditie door ons opgeleid.

Ik heb gehoord over de mogelijkheid om een Reiki 2 upgrade (Usui Shiki Ryoho) te volgen

 

Upgrade Reiki 2 voorafgaand aan een Reiki opleiding

Nederlof Centrum staat bekend om het niveau van Reiki-beoefening en dat is iets waar we trots op zijn. Tegelijkertijd wordt Reiki op diverse manieren onderwezen, dat realiseren we ons. Omdat je na het volgen van de Reiki Practitioner opleiding echt een professional bent en men daardoor ook een bepaalde verwachting van je heeft heeft qua reiki beoefening, hebben we een morele en praktische verplichting om de hoge normen te handhaven en te bewaken.

Als je de 2e graad hebt gevolgd bij een master die ook lid is van Reiki Ryoho, de Reiki Alliance of de NVRM, is de kans meer dan groot dat je gewoon voldoet aan die normen.

Als je cursus niet aan elke van de volgend onderdelen voldoet, raden we de upgrade Reiki 2 aan.

 1. Cursusduur: minimaal 1,5 dag
 2. Gevolgd minimaal 90 dagen na de 2e graad
 3. De Reikimaster zelf ingewijd door iemand die het niveau heeft van Reiki Ryoho of Reiki Alliance
 4. Je hebt geleerd hoe de mentale positie werkt en hoe je werkt aan blokkades
 5. Cursuskosten minimaal 500,-

(dit zijn de minimale eisen waaraan een 2e graad dient te voldoen, anders raden we je aan gebruik te maken van ons upgrade aanbod)

Reiki 2 upgrade

Nederlof Centrum / Reiki-Instituut geeft de mogelijkheid om de Reiki 2 upgrade te volgen. Dat is de volledige Reiki 2 cursus, inclusief de initiatie en het vervolg dagdeel, met een korting van ongeveer € 125,- (dat kan variëren) op basis van je eerdere reiki 2 cursus. Deze optie kom je vanzelf tegen als je het aanmeldingsformulier invult en bij inschrijving Reiki Practitioner de vraag over de vooropleiding invult.

Vraag student:

Wat is de reden dat mijn Reiki 2 voortraject niet voldoet? Ik ben ingeleid in Reiki 2 volgens hetzelfde Reiki Ryoho systeem. Dan word ik dus tijdens de upgrade nog een keer ingewijd? Kan dat, is dat nodig?
 
Antwoord:
Dan zijn onderwerpen die we eigenlijk trachten te vermijden…
Ja, een tweede inwijding is niet nodig, als de inwijder zou inwijden in hetzelfde…
Er zit echt een daadwerkelijk verschil in. We hebben al jaren ervaring met mensen die opnieuw een initiatie ondergaan, ook reikimasters die besluiten een echte opleiding te ondergaan i.p.v. een ander traject die ze ook hebben gevolgd en de ervaring is steeds hetzelfde: er is een echt verschil.
Ik ben wil de cursus Reiki 1 graag nog een keer bijwonen

 

Je hebt Reiki 1 gevolgd bij Nederlof Centrum en wilt de cursus weer bijwonen

 • Als je de cursus Reiki 1 weer wilt volgen, omdat je bijvoorbeeld veel vergeten bent, dan is dat bij uitzondering mogelijk (beetje afhankelijk van voldoende plek).
 • Kosten om Reiki 1 bij te wonen als ‘opfrissing’: je krijgt 50% korting op het lesgeld. Je ontvangt geen nieuwe initiaties.

Je hebt Reiki 1 elders gevolgd en wilt de cursus bij Nederlof Centrum bijwonen

 • Als je de cursus Reiki 1 bij Nederlof Centrum wilt volgen, omdat je bijvoorbeeld veel vergeten bent of het idee hebt dat jouw eerdere reiki 1 cursus echt anders was, of welke keuze dan ook, zijn daar mogelijkheden voor (afhankelijk van voldoende plek).
 • Kosten als het echt alleen gaat om Reiki 1 bij te wonen omdat je Reiki 1 elders gevolgd hebt, betaal je helaas het volledige lesgeld. Als je eerdere cursus echt heel heel anders was krijg je ook de initiaties opnieuw.
 • Kosten als het gaat om Reiki 1 bij te wonen bijvoorbeeld omdat je Reiki 2 of de RP opleiding bij ons volgt en jij of wij hebben ontdekt dat jouw eerdere reiki cursussen echt afwijken: dan betaal je 50% van het normale lesgeld (dus 50% korting). Dan ontvang je geen nieuwe initiaties.
Wat is een goed moment voor het Reiki 2 vervolg?

Reiki 2 vervolg

De tweede graad reiki kent een volle dag voor het leren van de symbolen, de inwijding en het kennismaken en oefenen van de behandelwijzen met de 2e graad. 

Daarna is er een vervolg, meestal op een middag of een ochtend.
De onderwerpen daar zijn in ieder geval:

 • Controleren symboolgebruik en behandelwijzen.
 • Vragen stellen.
 • Er wordt dieper in gegaan op het testen van- en sturen naar blokkades.

Ideale planning

Een ideale planning zou zijn niet eerder dan 2 maanden na de 2e graad reiki inwijding en bij voorkeur niet later dan een jaar na de 2e graad inwijding. De reden daarvoor is dat de inwijding wat moet bezinken en als de tussenliggende periode langer is vergeet je soms de eigen vragen weer en is er een kans dat je de 2e graad jarenlang gaat beoefenen zonder dat de foutjes gecorrigeerd zijn…

Dit zijn geen strakke ‘regels’. Je bent gewoon vrij om het eerder of later te volgen; het is eerder een richtlijn van wat ideaal zou zijn.

Aanmelden

Je kunt je ideale datum uitzoeken bij Data en je aanmelden met het aanmeldingsformulier. Het Reiki 2 vervolgdeel is in principe alleen voor onze eigen reiki studenten en is voor hen ook geheel kosteloos. 

Zijn inwijdingen bij leraren hetzelfde?

Elke Reiki-school heeft zijn eigen historie, opleidingsniveau en manier van werken. De initiaties zijn geheim dus ook niet onderling gestandaardiseerd. De kennis van Reikimasters van Nederlof Centrum / Reiki-Instituut komt rechtstreeks van de Grandmaster zelf (dus feitelijk wel gestandaardiseerd daardoor!) en we weten dat we exact de initiaties verrichten zoals zij en de gene daarvoor en daarvoor. 

Ik blijk niet te zijn opgeleid in Usui Shiki Ryoho. Wat nu?

Elke Reiki-school noemt het zo, en het zegt inderdaad niet persé iets over het niveau van beoefening. Nederlof centrum geeft les op het hoogst haalbare niveau. De kennis en wijze van werken is rechtstreeks afkomstig van de lijn van grandmasters (de oprichters zijn ook door Phyllis Furumoto geschoold) De Reiki Practitioner en Reikimaster opleiding hebben beide de mogelijkheid om voorafgaand aan de opleiding de inwijding en kennis te herstellen. Dat is geen probleem. De kosten zijn ook te overzien.

Noot:

zie de vraag en antwoord hiernaast over de upgrade Reiki 2.

Ik heb Reiki 1 elders gevolgd, en wil Reiki 2 bij jullie volgen

 

Je hebt Reiki 1 elders gevolgd en wilt de Reiki 2 cursus bij Nederlof Centrum bijwonen

 • Dat kan gewoon.
 • Ook als je elders Reiki 1 gevolgd hebt is er geen intakegesprek nodig om bij het Nederlof Centrum / Reiki-Instituut de Reiki 2 cursus te mogen volgen.

Procedure:

 • Je kunt je gewoon via het aanmeldformulier aanmelden voor:
  – Reiki 2 cursus
  – de kosteloze Reiki 2 vervolg middag (kan je je ook later voor aanmelden)

Als je het idee hebt dat ‘je eerste graad niet helemaal was zoals het hoort’

 • Dan geven we je de gelegenheid om een Reiki 1 cursus bij te wonen als ‘opfrissing’: je krijgt 50% korting op het lesgeld. Je ontvangt geen nieuwe initiaties.
 • Er is dan verder geen intakegesprek nodig om bij het Nederlof Centrum / Reiki-Instituut de Reiki 2 cursus te mogen volgen.

Procedure:

 • Je kunt je via het aanmeldformulier aanmelden voor:
  – Reiki 1 cursus, met de vermelding ‘opfrissing reiki 1 met korting’
  – Reiki 2 cursus
  – de kosteloze Reiki 2 vervolg middag (kan je je ook later voor aanmelden)