BAARN – Een verkoudheid is vaak een kwestie van uitzieken. Volgens onderzoek kan het nemen van zinksupplementen de lengte van een verkoudheid echter met bijna de helft inkorten.

Dit resultaat betreft een combinatie van 13 eerdere onderzoeken naar het effect van zinktabletten op verkoudheid.
Uit drie studies bleek dat een dosis van meer dan 75 mg zinkacetaat (ruim zeven keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) de lengte van de verkoudheid met 42 procent verminderde.
Vijf andere studies gebruikten een ander zinkzout en lieten zien dat een dosis van 75 mg resulteerde in een 20 procent vermindering. De overige vijf studies toonden dat een dosis lager dan 75 mg geen effect had.

Bijwerkingen
Zinksupplementen hebben verschillende bijwerkingen zoals een slechte smaak in de mond, een geïrriteerde maag en misselijkheid. Op de lange termijn vonden de onderzoekers echter geen schadelijke effecten van de zinktabletten.
Volgens hoofdonderzoeker Harri Hemila van de University of Helsinki in Finland zijn de resultaten veelbelovend.
“Aangezien de meeste deelnemers geen bijwerkingen ervaarden kunnen zinktabletten wellicht worden ingezet als behandelmethode van een simpele verkoudheid. Voor de beste samenstelling van het supplement en richtlijnen voor de behandeling is echter nog meer onderzoek nodig.”

Voeding
Zink is belangrijk voor het immuunsysteem, een goed smaak- en reukvermogen en de mannelijke vruchtbaarheid. Een tekort komt veel voor en kan de kans op een infectie vergroten.
In Europa is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zink voor een volwassen 10 mg. Zink wordt niet opgeslagen in het lichaam, vandaar dat we het uit onze voeding moeten halen. Schaaldieren, lever, pompoenzaden en volkorengranen zijn onder andere rijk aan zink.

Categorieën

Nieuwsbrief Coronavirus – maart 2020

Nieuwsbrief maart 2020  Dit keer actueel nieuws over het coronavirus (covid-19).  Het is een onderwerp dat speelt op dit moment. Zelfs mensen die het nieuws niet echt volgen zijn er van op de hoogte. Wat kan je zelf doen, wat niet en in hoeverre zijn er...